Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2010

Μετατρέψτε το laptop σας, σε σεισμογράφο! (ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ)

Οι φορητοί υπολογιστές κάνουν ολοένα και περισσότερα χρήσιμα πράγματα. Τώρα, η σχετική λίστα έρχεται να μεγαλώσει... με μια απρόσμενη - λειτουργία...

Τα κοινά Laptop μπορούν πλέον να αξιοποιηθούν και ως mini σεισμογράφοι, αποτελώντας τμήμα ενός «στρατού εθελοντών» με την ονομασία "Quake Catcher Network", που αξιοποιεί το γεγονός ότι οι σύγχρονοι φορητοί υπολογιστές ενσωματώνουν συχνά ένα επιταχυνσίμετρο.

Το επιταχυνσίμετρο ενός laptop ανιχνεύει την κίνηση και έχει σχεδιαστεί να δίνει εντολή για το σβήσιμο του σκληρού δίσκου, όταν το μηχάνημα πέσει.
Χάρη στο επιταχυνσίμετρο, είναι δυνατό το «laptop» να μεταδώσει δεδομένα σχετικά με ένα τοπικό σεισμό και να τα στείλει στους ερευνητές που συντονίζουν το δίκτυο, στα πανεπιστήμια Στάνφορντ και Ριβερσάιντ των ΗΠΑ.
Ένα ειδικό λογισμικό, που μπορεί ο χρήστης να «κατεβάσει» από τη διεύθυνση http://qcn.stanford.edu/downloads/, «τρέχει» συνεχώς αθόρυβα την ώρα λειτουργίας του υπολογιστή και μπορεί να αξιοποιήσει το επιταχυνσίμετρο για την ανίχνευση του «τρέμουλου» της γης και του επερχόμενου σεισμού.
Το πρόγραμμα μεταφέρει αυτομάτως τα δεδομένα μέσω Internet στους ερευνητές.
Αν δεν μπορεί να συνδεθεί στο internet, λόγω του σεισμού, το λογισμικό σώζει αυτομάτως τα δεδομένα για να τα μεταφέρει αργότερα, όταν αποκατασταθεί η σύνδεση.
Βέβαια, τα επιταχυνσίμετρα δεν έχουν την ευαισθησία ενός κανονικού σεισμογράφου (που μπορεί να «πιάσει» μια δόνηση ενός βαθμού της κλίμακας Ρίχτερ ή και λιγότερο), αλλά είναι σε θέση να ανιχνεύσουν ένα σεισμό που είναι μόνο πάνω από 4 Ρίχτερ.
Περίπου 1.000 άτομα από 61 χώρες ήδη συμμετέχουν εθελοντικά στο "Quake-Catcher Network". Αν το δίκτυο καταφέρει να μεγαλώσει κι άλλο, τότε, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, θα μπορέσει να λειτουργήσει σαν ένα χαμηλού κόστους σύστημα προειδοποίησης για τους σεισμούς.
Το δίκτυο ευελπιστεί ότι θα προσθέσει 10.000 εθελοντές στο δυναμικό του τα επόμενα χρόνια, σε διεθνές επίπεδο. Ήδη μοίρασε 100 USB αισθητήρες (επιταχυνσίμετρα) σε κατόχους φορητών Η/Υ στην Χιλή, για να βοηθήσουν στην καταγραφή των μετασεισμών.

ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου